Home Strategii pentru a invata mai bine pentru scoala Exemple de informatii pe care le puteau afla elevii la scoala Conceptii despre lume si viata Viata de profesor Asta-i scoala romaneasca Intrebari si raspunsuri legate de scoala Strategii pentru luarea bacalaureatului Strategii ca sa nu se ia bacalaureatul Probleme propuse spre rezolvare

 

Probleme propuse spre rezolvare

Matematică

1.

Problemă

A existat o perioadă în care serviciul militar era obligatoriu. În unii ani, li se dădea o sticlă de apă minerală în fiecare zi tuturor soldaţilor care efectuau serviciul militar obligatoriu. Unele cadre militare s-au gândit să le ia sticlele de apă minerală. Fruntaşii şi caporalii au fost însărcinaţi de cadrele militare să strângă sticle de apă minerală. Nu luau de la toţi soldaţii sticlele cu apă minerală.
Bădăranul şi-a spus în minte: ''Văd că aceşti soldaţi primesc în fiecare zi sticle de apă minerală. N-ar fi rău să iau acasă în fiecare zi nişte sticle de apă minerală de la soldaţi... Câte sticle să iau? Această unitate militară are 100 de soldaţi care execută serviciul militar obligatoriu. Pot să bea mai mulţi din aceeaşi sticlă...grupuri de 4... Da!''
Dacă 4 soldaţi beau dintr-o singură sticlă de apă minerală, din câte sticle vor bea 100 de soldaţi? Câte sticle de apă minerală va lua bădăranul în fiecare zi acasă?

Rezolvarea problemei

4 soldaţi ......................................1 sticlă de apă minerală
100 de soldaţi ..............................x sticle de apă minerală

(100 x 1)/4 = 25
100 de soldaţi vor bea din 25 de sticle de apă minerală.
100 - 25 = 75
Bădăranul va lua acasă în fiecare zi 75 de sticle de apă minerală.

2.

Muzică

Profesorul: ''Compoziția ''Anotimpurile'' a fost scrisă de Antonio Vivaldi. Ea este alcătuită din patru concerte: ''Primăvara'', ''Vara'', ''Toamna'', ''Iarna''.
În anul 1725, Antonio Vivaldi a publicat lucrarea ''Il cimento dell'armonia e dell'inventione''. Acolo se găsesc partiturile de la cele patru concerte. În acest manuscris, el a scris și niște versuri printre portative. Versurile a patru sonete corespund celor patru concerte. Cei ce știu conținutul sonetelor pot să facă o corespondență a versurilor cu ceea ce aud.
Veți auzi acum niște fragmente scurte din aceste concerte. Voi trebuie să determinați ce redau sunetele.''
(Profesorul nu le va spune conținutul sonetelor. Cu toate astea, unii elevii vor putea să-și dea seama de timpul și spațiul în care se produce acțiunea, deci vor ști ce redau sunetele.)

 

©2020